AB Etnografya Müzesi’nden “Ege Bölgesi Antik Agora Ağırlıkları” konuşması
Ege Üniversitesi (AB) Etnografya Müzesi’nde “Ege Bölgesi Antik Agora Ağırlıkları” konulu söyleşi gerçekleştirildi. AB Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü Doç. AB Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Haluk Sağlamtimur’un verdiği röportajda Dr. Koleksiyoner İzak Eskinazi konuşmacı olarak yer aldı. Röportaj için; Toplantıya AB Etnografya Müzesi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Dilek Maktal Canko, akademisyenler, konuyla ilgilenenler ve öğrenciler katıldı.
Röportajda koleksiyonculuğa nasıl başladığını anlatan İzak Eskinazi, “Kilo toplamaya 2000’li yılların başında başladım. Koleksiyonumda 850’ye yakın obje var. “İzmir Arkeoloji Müzesi’ne kayıtlı bir koleksiyoncuyum” dedi. Agora hakkında bilgi veren Eskinazi, “Kolayca tarif edilebilecek şekilde Agora, sıra sıra sütunlu galeriler ve dükkanlarla çevrili, üstü açık, kare şeklinde bir mekandır. Agoradaki mekanların ön kısmında satılacak eşyaların bulunduğu tezgahlar bulunuyordu. Agoralar kamusal alan olduğundan kurallara uyulması gerekiyordu. Bu kurallar agorada uygun bir yere taşlara yazılmış ve uygun bir yere dikilmiştir. “Alışverişte kullanılan kamusal aletler tartı için kullanılan teraziler, terazi yükleri, hacim ve uzunluk ölçümleri ve ödeme aracı olarak kullanılan madeni paralardır” dedi.
“Ağırlıklar bronz, kurşun veya taştan yapılıyordu.”
Antik çağda agoralarda kullanılan teraziler, donanımları, formları ve üzerlerindeki simgelerin açıklamaları hakkında da bilgi veren Eskinazi, şöyle konuştu: “Antik Yunan terazilerine genel olarak baktığımızda temel olarak; bronz, kurşun ve taş malzemelerden yapılmıştır. Bronz ve taş, kurşuna göre özgül yükünü koruma açısından daha güçlü ve daha dayanıklıdır, ancak daha az sıklıkta üretilmişlerdir. Bu nedenle günümüze daha az sayıda ulaşabilmişlerdir. Bronz yüklerin üretimi daha değerli, bu yüklerin piyasa müfettişleri tarafından daha çok standart yük olarak üretildiği düşünülüyor” dedi.
Antik dönem tartı ölçülerine de değinen Eskinazi, bu ölçüleri örneklerle anlattı. Eskinazi, kendi koleksiyonundan parçaları katılımcılara tanıtırken, Roma ve Bizans yükleri hakkında da kısa bilgiler verdi.
Röportajın ardından Eskinazi, katılımcıların koleksiyonuyla ilgili sorularını yanıtladı. Etkinliğin sonunda Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur ve Dr. Öğretim Üyesi Dilek Matkal Canko, İzak Eskinazi’ye “Teşekkür Belgesi” takdim etti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı